Mari Cuba Makanan Yang Sangat Terbaik Untuk Kesihatan Wanita

5 MAKANAN UNTUK KESIHATAN WANITA
Makanan memainkan peranan yang penting dalam kesihatan tubuh secara menyeluruh. Sangat penting untuk kita tahu apa yang kita makan, khasiatnya agar ia tidak memudaratkan diri kelak. Sebagai wanita, ini adalah 5 makanan yang perlu anda makan demi menjaga kesihatan luar dan dalam. Jom ketahui dengan lebih lanjut.

1. Coklat


Coklat mengandungi pelbagai zat yang memungkinkan terjadinya reaksi kimia pada bahagian otak. Ia akan merangsang aktiviti serotonin di otak, yang selanjutnya akan membuatkan seseorang menjadi tenang. Coklat juga mempunyai kandungan antioksidan dan katekin yang membantu dalam melambatkan proses penuaan.

2. Kopi


Kandungan kopi dapat membantu menurunkan tekanan sebanyak 10%, berbanding mereka yang tidak minum kopi. Lebih bagus jika anda minum kopi yang hangat pada waktu pagi kerana ia dapat memberikan ketenangan untuk memulakan hari anda.

3. Yogurt


Jangkitan pada vagina merupakan masalah yang dialami oleh kebanyakan wanita penghidap diabetes. Menurut kajian, wanita diabetes yang mengambil yogurt dalam menu harian mereka didapati mengalami penurunan pH serta pengurangan jangkitan ini.

4. Strawberi dan Kiwi


Salah satu cara tradisional untuk membantu memutihkan gigi adalah dengan memakan buah strawberi dan kiwi. Bukan sahaja anda gigi juga makin putih berseri, anda juga mendapat manfaat dari kandungan zatnya yang bagus untuk tubuh.

5. Pisang


Pisang embun adalah buah yang enak dan mempunyai rasa berlemak. Terdapat kajian yang menyatakan bahawa pisang embun mampu meningkatkan nafsu seks seorang wanita, kerana ia mempunyai zat yang memberi tindak balas terhadap nafsu seks wanita.

Artikel Terkait