Haram Berkahwin Wanita Satu Pejabat?! Benarkah??

Tags

HARAM BERKAHWIN WANITA SATU PEJABAT : Benarkah?Falsafah Perkahwinan Dalam Islam
Firman Allah S.W.T :

'Maha suci Allah yang menjadikan kejadian semua berpasangan dari sesuatu yang tumbuh di bumi, dari mereka (manusia) dan dari sesuatu yang mereka tiada mengetahui.' (Yaasin: 36)

Jika kita perhatikan kejadian di langit dan di bumi, jelas menampakkan kebenaran ayat ini. Setiap yang kita saksikan ada pasangannya. Keadaan tanah di bumi, tidak sama rata semuanya, bahkan dijadikan berpasangan antara tinggi dan rendah. Di suatu kawasan penuh dengan tumbuhan menghijau. Di kawasan yang lain berpadang pasir. Daratan berpasangan dengan lautan. Pokok-pokok yang meliputi bumi ini ada yang jantan dan betina.

Kemudian Allah jadikan pula malam berpasangan dengan siang meliputi alam ini. Binatang-binatang yang hidup di daratan dan di lautan juga berpasangan jantan dan betinanya. Demikian pula manusia. Atom yang sangat halus yang tidak dapat dilihat dengan pandangan mata dan terdiri dari komponen-komponen yang berpasang-pasangan.

Namun apabila tiba pada bab hukum yang berkaitan dengan perkahwinan, maka timbul kata-kata yang mengatakan bahawa "haram berkahwin wanita satu pejabat...." Apakah benar penyataan ini ada dalam ajaran Islam yang sebenar atau ianya adalah ajaran sesat dari kumpulan tertentu? Jika benar haram, apa alasannya sehingga jatuh hukum sebegitu?

Sebelum pelbagai spekulasi yang menjelma dalam minda anda, sila baca sesi dialog antara dua orang sahabat yang berbicara mengenai topik perkahwinan...


Jamal : Aku nak kawin la Man...

Azman : Dengan budak mana?

Jamal : Satu pejabat...

Azman : Ish mana boleh kawin satu pejabat…haram tu!

Jamal : Eh, kenapa pula haram? Kau ni dah terikut ajaran sesat ke apa?

Azman : Aku pun alim juga la...aku pun ada dengar ceramah di masjid.....

Jamal : Ok, bagitahu aku..sebab apa sampai jadi haram?

Azman : Islam suruh kahwin paling ramai 4 orang je... kalau dah satu pejabat ada 20,30 orang perempuan, itu bukan ke haram namanya....?

Jamal : $#@%^&*\ =.="

Artikel Terkait